Letters

Zeker zo belangrijk als een mooi en passend monument zijn wel de letters die op de tekstplaat komen te staan. Dit is een zeer persoonlijke aangelegenheid en ook hier is heel veel mogelijk.

In grote lijnen kan men kiezen uit 3 varianten:

  • Op liggende letters in brons, aluminium en RVS
  • Gezandstraald verzilverde of ingelegd met bladgoud
  • Hand gekapte letters zoals reliëf, visbek, verdiept

Teksten, namen en data op een grafmonument vormen de geschiedschrijving van de betreffende persoon of zelfs familie en is beeldbepalend voor het complete monument. Indien in latere tijd nog iemand zal worden bij geplaatst is het van groot belang dat ook hier rekening mee wordt gehouden.

Een bronzen letter zal verweren en van kleur veranderen terwijl een aluminium letter vaak tot zelfs 10 jaar dezelfde kleur behoud. De gezandstraalde letter kan al dan niet worden ingekleurd met een coating en daarna met lak. In de meeste gevallen gebeurt dit in een zilverkleur maar andere kleuren behoren ook tot de mogelijkheid. Het inleggen met bladgoud is een oude maar zeer duurzame veredeling. Hiervoor wordt bladgoud van 23,5kr gebruikt. Een hand gekapte letter is echt oud vakmanschap. Reijnen Grafmonumenten bezit nog steeds de oude technieken en vaardigheden om deze toe te kunnen passen. Indien een 2de persoon zal worden bijgezet in het reeds bestaande graf moeten er nieuwe namen en data op de tekstplaat worden aangebracht. Al naar gelang de eerdere keuze van de letters kan hier een kleurverschil ontstaan. Dit is niet altijd te voorkomen en omdat het uiteindelijk een geschiedschrijving is die op het monument staan mag ook hier gezien worden dat niet alleen de data een tijd laat zien maar ook de verwering van de gebruikte materialen.